Sådan dyrker du dine egne chili
Chilidyrkning er en sjov måde at være selvforsynende på, og er man først i gang, kan man dyrke sine egne chili år efter år. Jeg selv elsker stærk mad, så et godt lager, der kan gemmes hele vinteren, er helt ideelt. Det gode ved chili er, at man ikke behøver en have, men fint kan have dem i vindueskarmen, eller i plantekasser eller potter på altanen. Det er netop nu årstid for den første forspiring, og derfor er her en trin for trin guide til chiliplanter. God fornøjelse 🙂
Chilisæsonen er nu for alvor startet, og det har jeg glædet mig til. Selvom det kribler i fingrende efter at komme i haven, så må det vente en måneds tid endnu, til der ikke længere er mulighed for nattefrost. Det betyder dog ikke, at der ikke er ting at gøre. Tiden for forspiringen af mange planter – herunder chili – er allerede begyndt.
Min mor har dyrket chili i årevis, og det var med hendes gode erfaring i ryggen, at jeg kastede mig ud i det sidste år. Jeg tørrede frø og plantede, og endte ud med hele 60 flotte planter, hvoraf jeg gav de fleste til familie og venner. Igennem sommeren og efteråret høstede vi flere chilifrugter, end vi har kunne spise hele vinteren, og jeg har derfor måtte sylte og tørre og nedfryse, og lavet mange spændende sager ud af dem.
Februar/marts er gode måneder at begynde forspirringen, som er nødvendig for chiliplanterne. Det foregår over flere trin. Først skal frøene tørres, så skal de sås, spirerne skal plantes ud i flere omgange og så skal de passes godt igennem hele perioden. Nedenfor har jeg lavet en trin for trin guide til chilidyrkning, og desuden skrevet lidt om, hvordan man passer dem godt.
Prøv også: DIY smukke vaser af gamle glaspærer
Guide til chilidyrkning
Sidste år lavede jeg løbende blogs skridt for skridt, hvor jeg tog billeder af processen. Du kan klikke ind på disse for at se nærmere på procesbillederne herfra.
1. Tørring af frø
Hvis det er første gang, du skal dyrke chili, må du ud og købe en chilifrugt, hvor frøene kan tages fra. Føtex har flere forskellige typer – gå efter den type, du godt kan lide, eller tag chancen og snup en, der ser flot ud. De kan alligevel udvikle sig ret forskelligt. Gå efter nogle, der er godt modne.
Hvis du allerede er igang med chilidyrkning eller har en plante, så tages frøene normalt i efteråret. De kan fint ligge vinteren over. Tag fra de sundeste planter med de flotteste frugter – så er det dem, der avles videre på.
Skær frugten op på langs og skrab frøene ud. De skal ligge og tørre i minimum et par døgn. Gerne på et stykke køkkenrulle, som suger fugten fra frøene. Gemmer du dem over vinteren, kan de pakkes i køkkenrulle og puttes i en fin såpose. Husk at markere, hvad der er i den (det glemmer man let, hvis man har flere frø på lager).
2. Såning af frø i bakke
Næste skridt er at få frøene i jorden. Jeg bruger en plastbakke, der oprindeligt har været brugt til kød, til at plante i. Du kan bruge alle former for flade bakker.
Bunden af bakken skal dækkes med et 2-3 cm tykt jordlag. Spred frøene i et jævnt lag på jorden. Herpå skal der ca. 1 cm jord på igen. Vand nu jorden, så den er godt fugtet igennem, men uden at det svømmer i vand.
Kom plastfilm hen over bakken. På den måde holdes fugten i jorden, mens du stadig kan se planterne. Stil bakken et lunt sted. Alle steder indendørs er fint.
Efter 1-2 uger skulle frøene gerne begynde at spire og filmen kan tages af. Hold jorden fugtig hele tiden. De små nye spirer er temmelig sårbare overfor udtørring.
3. Udplantning til spirekasser
Når spirerne har vokset sig omkring 5 cm store, vil de højst sandsynligt kæmpe om pladsen i bakken. Så er det tid til at plante dem ud i spirekasser, og dermed give dem mere jord og plads. Jeg køber mine bakker i Søstrene Grene. Nogle af dem er egentlig beregnet til at putte iskugler i – det er de runde -, mens de firkantede hedder “minispirekasser”, og er beregnet til sådan noget. Vand før du begynder at tage planterne op – jorden er da lettere at arbejde med.
- Del forsigtigt de små planter med en gaffel og få gerne lidt jord med omkring rødderne. Undgå at knække dem. Se eksemplet på det ene af billederne herunder.
- Læg et lag jord i bunden af spirekassen, og placer planterne med god mellemrum, 1-3 pr kasse. Dæk rødderne med et lag jord.
- Vand jorden godt igennem, og stil planterne et solrigt sted.
- Planterne skal vandes hver 2. til 3. dag, så jorden altid er fugtig. Drej planter, eksempelvis efter vanding, således den modsatte side vender op imod solen. Dette er for at undgå, at planterne bliver skæve.
4. Udplantning af de store planter
Når spirerne vokser sig større, vil de igen kæmpe om pladsen, og det er tid til at plante dem ud hver for sig. Det gøres på samme måde, som beskrevet ovenfor. Jo større potter, du giver dem, jo større vil planten vokse sig.
Har du mulighed for at plante planterne ud i en have, drivhus eller en altan, så er min erfaring, at de vil kunne klare sig ret godt. Mine tålte både hård blæst og alt, hvad sidste sommer nu havde at byde på. Stil dem solrigt.
5. Høstning og frøsamling i efteråret
Høst chilifrugterne løbende. Når de er store og flotte, så klip dem af. På denne måde, får planten kræfter til at udvikle nye fine frugter, og du vil få større udbytte. Smagen kan variere alt efter, hvor længe, frugterne hænger. Prøv at klippe nogle grønne eller orange og teste smagsforskellen. Disse kan godt være stærkere end dem, der hænger længere.
Skrab frø ud af nogle af de flotteste eksemplarer og tør dem, som jeg beskrev i punkt 1. På denne måde, vil du være selvforsynende til næste sæson.
Pasning af chiliplanter
Chiliplanter er hyggelige at gå og nusse om og kan give rigtig godt udbytte. De kræver dog, at man holder øje med dem og i perioder minimum hver anden dag.
- Vanding: Det er helt centralt, at chiliplanterne ikke tørrer ud. De er mest sarte i begyndelsen, hvor de kræver vandring ca hver anden dag. Jo større potte, de er i, jo lettere er det at give dem en god portion vand af gangen. Det gode er, at de ret tydeligt viser, hvornår de er tørstige, ved at hænge med bladene. Selv meget tørre/forsømte planter, kan med lidt kærlighed få det godt igen.
- Sol: Da det jo er en plante, der hører til under sydligere himmelstrøg, er det meget vigtigt, at de får alt det lys, vores nordlige himmel kan præstere. Stil dem i husets lyseste vindueskarm, og på den mest solbeskinnede plet i haven.
- Vending: Imens planterne er små, vil de række efter lyset. Derfor skal de vendes ca hver anden dag, for ikke at blive skæve.
- Gødning: Der er gode grunde til at omplante i flere omgange, for så får planterne ny og næringsrig jord. Det kan under tiden blive nødvendigt at gøde dem ekstra, især hvis de står i en potte. Jeg bruger en almindelig drivhusgødning, og man kan tydeligt se, når de liver op.
- Bestøvning: Når der kommer fine hvide blomster på planten, skulle der gerne komme en lille flue forbi og bestøve dem. Sker det ikke (fx hvis de står inde), er det en god idé selv at lege bestøver. Tag en vatpind og dup blomsten indre, så der drysser gult støv af på vatpinde. Forel dette iblandt planternes blomster.
Hyggelige projekter med chili/chiliplanter
- Hjemmelavede potter til chiliplanterne. Da det godt kan blive en dyr affære at anskaffe potter til alle de mange planter, lavede jeg sidste år mine egne forskellige varianter. Blandt andet de hvide, som er på det øverste billede i bloggen her, og som er lavet af brugte dåser.
- Hjemmelavede planteskilte i træ. Det er hyggeligt med planteskilte, og har man flere forskellige afgrøder, er det også ganske praktisk.
- Syltede chilifrugter – opskrift. En god måde at gemme de overskydende frugter til vinteren, er ved at sylte dem. Det er også en god gave at give til familie og venner 🙂
- Chiliolie (opskrift kommer). Vi lavede også en chiliolie, som blev rigtig lækker. Den pifter virkelig vores retter godt op.
- Plantekasser til haven. Et større projekt var mine hjemmelavede plantekasser til haven, som chilierne blev plantet ud i. Har du en terrasse, kan der måske også blive plads til sådanne der. Det er hyggeligt med projekter med volumen, og jeg synes virkelig, de pynter virkelig i haven.
Har du flere idéer til brug af chilier, så skriv gerne en kommentar i kommentarfeltet herunder. Det er så hyggeligt at dele 🙂