Ih, hvor herligt! Så blev det fredag igen 😀
Jeg fejrer min med friske blomster og denne blog fyldt med lækre boganbefalinger – både som inspiration til en dejlig og afslappende weekend, men også i anledning af, at der her i København netop denne weekend afholdes København Litteraturfestival.
Hvad synes I er god litteratur? For mig har det altid været følelsen af at blive ført ind i en anden verden – måske en fantasiverden eller verden i en anden tid. Under alle omstændigheder et sted, der kunne opsluge mig og få mig til at glemme alt omkring mig.
Jeg læser i perioder ret meget og i andre – lidt mere travle – kan jeg godt have tendens til at “glemme” litteraturen lidt. Det kan også hænge lidt sammen med, om jeg lige har fundet en forfatter, som jeg synes, er god. Så kan jeg i løbet af kort tid læse nærmest alt, han eller hun har skrevet!
I denne weekend fejres der som sagt Kbh Læser, som er en litteraturfestival, hvor der er forskellige arrangementer rundt omkring i byen. Der er blandt andet manifest oplæsninger på Arbejdermuseet, forfatteroplæg på Hovedbiblioteket og noget så særligt som “Litterært Takeover” i Mads Nørgaard butikker, med digtudspyttende bonprintere og en “poetisk rejse ind i bjergets hjerte med lydværket SPEOS” i de mørklagte prøverum – læs mere og se programmet for Nørgaardbutikkerne her. Det er i hvert fald noget, jeg gerne vil ind og opleve 😛
Du kan se mere om København Litteraturfestival på deres hjemmeside her.
Hvis du ikke lige er i København i weekend, eller bare gerne vil blive hjemme med en god kop te eller kaffe og et lunt tæppe over dig, så kan man jo også fejre litteraturen hjemmefra. Jeg har samlet 12 af mine varmeste boganbefalinger herunder. Det er en god blanding mellen dansk og udenlandsk litteratur, fantasy og socialrealisme, et par biografier, to mere “business”-mindede bøger og at par visuelle værker af to fantastiske fotografer. Og ja, som I kan se, har haft lidt svært ved at begrænse mig 😀
Smid endelig en kommentar i kommentarfeltet med andre gode bud på skøn litteratur <3
Mine varmeste boganbefalinger
- Tom Buk-Swienty: Jeg er for tiden helt opslugt af Tom Buk-Swienty´s bøger (nærmest alle sammen). Han skildrer forskellige karakteristiske personers liv i et fantastisk levende sprog. Hans to bøger om Kaptajn Dinesen (Karan Blixens far), er noget af det mest hæsblæsende eventyrlige, jeg nogensinde har læst – så start gerne her. Du kan også læse mine anbefalinger af Tommy og Tanne, som foregår under Første Verdenskrig og skildrer Karen Blixens liv i Afrika og forholdet til broren Thomas, som var soldat under krigen. Den ideelle Amerikaner og Det ensomme Hjerte er virkelig også tiden værd, og handler om hhv. en udvandring til Amerika, og livet som tysk soldat under Anden Verdenskrig.
- Nordkraft og Eksil af Jacob Ejersbo: Jeg vil gerne stadig slå et slag for Ejersbo, som var en helt unik forfatter, der skildrer råt og usødet fra samfundets bund – om det så er den Aalborgensiske misbrugerverden i Nordkraft eller livet i Tanzania i hans Afrikatrilog, hvor jeg klar synes den første, Eksil, er den stærkeste.
- Odysseen af Bent Haller: En fortolkning af Homers ældgamle rejsebeskrivelse af helten Odysseus’ hjemkomst fra Krigen I Troja.
- Giganternes Fald af Ken Follet: En skønlitterær fortælling om livet i de forskellige lande omkring Første Verdenskrig. Han får på en fantastisk måde flettet personer liv på tværs af grænserne sammen og viser her igennem, hvor stor indflydelse krigen havde på både rig og fattig.
- Sigøjnerinden fra Sevilla af Ildefonso Falcones: Om en sigøjnerindes liv i 1700-tallets Spanien.
- Jeg har set det samme ansigt Overalt af Francois Zimeray: Den franske ambassadør i Danmark fortæller i sine gribende erindringer om, hvordan det er at opleve verdens grufuldheder som menneskerettighedsambassadør, og hvordan glansbilledet af det trygge danske samfund krakkelerede, da han oplevede terrorangrebet ved Krudttønden i København i 2015.
- Erindringer af Ritt Bjerregaards: En personlig skildring om kvinders indtræden på arbejdsmarkedet i Danmark og kampen om ny identitet , indflydelse og ligeret.
- Mig & Joe af Lars Bo Hansen og Kaspar Basse: En gennemgang af juicekæden Joe & The Juice’s tilblivelse fra idé til virkelighed. Om at opbygge et firma, et koncept og udvikle succesen. Meget inspirerende.
- Everest – Vejen til Toppen af Lene Gammelgaard: En inspirerende fortælling om at sætte sig et mål og fuldføre det. Om en kamp, Lene selv vandt, mens mange bukkede under.
- In your Face af Mario Testino: En fotobog med mange berømte og elskede værker af fotografen Mario Testino. Blandt de fotograferede er Kate Moss, Madonna og Lady Gaga, og han har fotograferet for de største modehuse som Dior og Gucci. En smuk, farverig og provokerende kilde til inspiration.
- And then there was Silence af Jan Grarup: En samling af fotografen Jan Grarups mest rørende – og frastødende – værker fra verdens brændpunkter. Ikke for sarte sjæle!
- En verdensomsejling under Havet af Jules Verne: Vi kan ikke komme udenom klassikeren over dem alle, og denne eventyrlige undervandsfortælling er både skøn for børn og voksne.
<3 God weekend og god læselyst <3