Jeg er efterhånden blevet vild med alt, der kommer fra den danske forfatter Tom Buk-Swienty. Siden jeg så ham til et foredrag på Louisianna, hvor han fortalte om sin nyeste bog om Kaptajn Dinesen, har jeg læst nærmest alt, hvad jeg kunne komme i nærheden af fra hans hånd. Den sidste i rækken (for mig) er denne bog, som jeg klart vil anbefale. Det er en af hans tidligste bøger, faktisk kun den anden i rækken, og man fornemmer, hvordan Buk-Swienty her er ved at bane sig ind på den fortællesti, som er så karakteristisk for ham.
Om bogen:
Den ideelle Amerikaner er en velfortalt skildring af Jacob A. Riis’ liv. En biografi fortalt i et skønlitterært sprog om en af danmarkshistoriens bemærkelsesværdige mænd. Det er en udvandrerhistorie om en person, for hvem, den amerikanske drøm rent faktisk lykkedes. Men også en mand der kæmpede for social uretfærdighed, og som viede en stor del af sit liv til dette.
Bogen tager sit udgangspunkt i Ribe i sidste halvdel af 1800-tallet, hvor en dreng ved navn Jacob vokser op i et middelklassemiljø. Faren er lærer, og børneflokken vokser hurtigt. Der er høje forventninger til den unge Jacob, forventninger han ikke kan forlig sig med, og da en ulykkelig forelskelse rammer ham hårdt, beslutter han sig for at prøve lykken i nybyggerlandet USA.
Han kommer til New York, eller rettere sagt til Brooklyn, hvor han de første år lever en forhutlet tilværelse som omflakkende vagabond. Han er forarmet og stifter bekendtskab med den mørkeste del af slummet i New York. Lejekasernerne i Mulberry Bend, hvor intet dagslys slipper ned og hvor et menneskelig ikke er meget værd.
Jacob formår ved enormt flid, urokkelig tro på sin egen kunnen og en smule held at arbejde sig op fra slummet. Han får en strygende karriere som journalist og fotograf, og bliver endda gode venner med Theodore Roosevelt. Det er oplevelserne fra slummet, han dokumenterer og skildrer med så stor indlevelse, at overklassemiljøet i New York ikke længere kan vende det døve øre til. Han får sammen med andre stærke kræfter gennemtrumfet reformer, der bliver begyndelsen på bedre vilkår for New Yorks fattigste.
I 1891 udgiver han bogen How The Other Half Lives, som han bliver kendt på i USA. Idag er det især de fantastiske fotos, han tog i slummet, som han huskes for. De var banebrydende, ikke blot pga. deres nærvær til de fotograferede personer, men også fordi han var med på noderne og brugte helt moderne teknikker som blitzlys, der muliggjorde aften- og nattebilleder.
For mig er det superspændende at læse en udvandrerhistorie som denne. Min oldefar udvandrede i starten af 1900-tallet, og kunne ikke lade være med at tænke på ham, mens jeg læste. Han fotograferede også og skrev dagbog, så på mange måder minder han om Riis.
Vi har nogle helt fantastiske fotos fra hans liv på farmen – helt klart en hobby, der er gået i arv generationer igennem 😉 Og det er spændende at læse hans dagbogsnotater om det frie land, kolde og hårde vintre og om at gå på jagt og ikke skyde andet en et pindsvin!
Den Ideelle Amerikaner er spændende at læse, både fordi Riis levede så eventyrligt et liv, men også for dem, som er lidt fotointeresserede. Bare at kigge på billederne i bogen, hvoraf mange af dem, er Riis’ egne. Den er fortalt i så tilpas “let” et sprog, at den heller ikke bliver for tung at læse – hvis man fx skulle have lyst til at have dem med på ferien eller på stranden. Så hvis du mangler lidt inspiration til sommerlæsning, så synes jeg, du skal snuppe denne her med under armen <3