Dekorationer til påske er en hyggelige måde at byde gæsterne velkommen til påskefrokosten. I min familie har vi tradition for at mødes, og til sådanne lejligheder er det rart at kunne gøre lidt ekstra ud af det. For mig betyder det en hyggelig og personlig borddækning med masser af kreativitet og lune indslag. Og hvad er bedre end en god blanding af flotte hjemmelavede kreativiteter, genbrugsfund og livsglade forårsblomster? Her kommer jeg med mit bud på tre kreative idéer med bivokslys og genbrug.
Denne artikel er lavet i samarbejde med CCHobby, som er en online platform, hvor du kan finde alt indenfor hobby. Det er stedet, jeg ofte selv handler og har gjort i årevis. Jeg kender deres produkter rigtig godt, og købte også ind her som lærer, da man kan få store økonomipakker med meget materiale. Da jeg så de flotte og meget anderledes indfarvede bivoksplader – se dem her -, var det helt oplagt, at disse i år skal indgå som et centralt element på vores påskebord. Det er blevet til disse tre bud på dekorationer til påske:
- Hovedvase og hortensia
- Pileskud og marmoræg
- Blå, guld og æg i fuld flor
Jeg har tidligere arbejdet med bivoksplader (her), og det er supernemt at arbejde med. Desuden brænder det flot og længe, og så er det bedre for vores indeklima end almindelige stearinlys. Der er mange forskellige måder at rulle bivoksen på, så det bliver til flotte lys, så det er helt op til dig, hvad du synes, er sjovest eller flottest. Man kan også trykke bivoksen ud med kageforme eller smelte den og hælde den i beholdere. Jeg viser herunder tre forskellige teknikker: to hvor jeg ruller voksen, og en, hvor jeg udstikker lysene.
Jeg har lavet guides hertil og er igang med at lave små videoer også, så jeg håber, det er nemt og overskueligt for dig at være med. Og igen – det er ikke svært at lave bivokslys – alle aldersgrupper kan være med (min far har lavet et, der blev rigtig flot!), og resultatet er både hyggeligt i processen og lidt blæret at sætte på bordet til påskefrokosten, hvis du spørger mig 😉
♥ God fornøjelse ♥
Hovedvase og hortensia
Det ranke lys i den flotte vinrøde farve udgør det centrale i denne dekoration med hortensiaer. Hovedvasen er fundet brugt – du kan finde lignende på dba eller i genbrugsbutikker.
Sådan laver du lyset (rulleteknik 1):
Du skal bruge:
- 1 bivoksplade (giver 2 lys)
- væge
- lineal
- hobbykniv
- skærebræt
Sådan gør du:
- Mål 2 cm ned i det ene hjørne og 2 op i det modsatte, som vist på billede 1 og 3. Marker punkterne og skær din plade diagonalt med en hobbykniv.
- Sæt pladen i ovnen i 3-5 minutter ved 45 grader. Jeg sætter hele skærebrættet ind.
- Bøj den lige kant (den du ikke har skåret) ned over skærebrættets kant, som vist på billede 3. På denne måde får du en fold at lægge din væge i.
- Vend pladen om og placer din væge i folden, så den stikker ca 2 cm op i den spidse ende. Pak voksen godt omkring den.
- Herefter ruller du lyset. Tryk ikke for meget og vær opmærksom på at trykket er jævnt, så lyset ikke bliver rullet skævt.
- Klip enden af og dit lys er klar til brug.
Sådan sammensætter du dekorationen
Til dekorationen skal du ud over dit lys bruge: et stykke oasis, tre kroner fra en hortensia, en høj vase, en gren (her er brugt en troldegren) og påskeæg til ophæng.
Skær oasisen til, så den passer i vasen og læg den i en skål med vand. Pres den ikke ned, men lad den selv opsuge vandet. Når den synker til bunds, er den fyldt med vand. Placer lyset i midten af oasisen. Klip blomsterne af nogle centimer nede og stik dem i hele vejen rundt om lyset. Sæt en gren i siden af dekorationen og pynt den med æg.
Påskeæggene med fjer er hjemmelavet – se hvordan man laver dem her.
Pileskud og marmoræg
Skab en vild og frodig dekoration til dit påskebord med grene og blomster fra haven eller skoven. Varier den i størrelse, så den passer til dit bord, og brug de smukke udstykkede blomsterformede lys samt marmoræg fra genbrug som blikfang.
Sådan laver du lyset (udstiksteknik):
Du skal bruge:
- bivoksplader (Her er brugt to plader til tre lys)
- udstiksforme (til kager)
- væger med fod
- en smal syl eller lignende
- skærebræt
Sådan gør du:
- Sæt din plade i ovnen i 3-5 minutter ved 45 grader. Jeg sætter hele skærebrættet ind.
- Brug en udstiksform til at stikke så mange af dine motiver ud som muligt.
- Vær omhyggelig med at placere formen så tæt som muligt – jo flere stykker vi får, jo bedre.
- Brug en mindre udstiksform til de små stykker, der er tilbage til sidst. Gem det overskydende bivoks – det kan smeltes om til andre fine lys.
- Lav hul i midten af dine motiver med en syl. Jeg kunne stikke hul i 3 ad gangen.
- Før dem ned over din væge til foden af denne – jo flere du har, jo højere lys.
Sådan sammensætter du dekorationen
Til dekorationen skal du ud over dine lys bruge: grene i forskellige størrelser (her er brugt pilegrene), blomster og gamle marmoræg eller lignende.
Arranger grenene, så de stikker over og under hinanden, og på denne måde “låser” konstruktionen. Vend dem på forskellige måder, så ikke alle enderne vender samme vej. Sørg for, at der er et par steder, hvor der er plads til dine lys. Klip hovedet af dine blomster (dette gøres på selve dagen, for at de holder sig friske). Det kan være en fordel at bruge blomster som påskeliljer, der er rimelig “tætte” i det, da de holder sig bedre. Vil du holde dekorationen frisk i længere tid, kan du sætte kronerne i vand i små shotsglas eller æggebægre. Drys dem spredt over dekorationen.
Blå, guld og æg i fuld flor
Skab blikfang og dramatik på påskebordet ved at bruge en mørk dug i blå og sæt gyldne farver sammen hermed. Med elementer som æg, gamle spraymalede høns og et væld af forårsblomster er der ingen tvivl om, at her skal fejres påske!
Sådan laver du lyset (rulleteknik 2):
Du skal bruge:
- 1 bivoksplade (giver tre lys)
- væge
- lineal
- hobbykniv
- skærebræt
Sådan gør du:
- Mål ud og marker, hvor brede, du vil have dine lys. Jeg har delt min plade på den brede led i tre lige store dele (11 cm hver). Skær dem ud med en hobbykniv.
- Sæt pladerne i ovnen i 3-5 minutter ved 45 grader. Jeg sætter hele skærebrættet ind.
- Bøj den ene kant ned over skærebrættets kant, som vist på billede 3. På denne måde får du en fold at lægge din væge i.
- Vend pladen om og placer din væge i folden, så den stikker ca. 2 cm op i den ene ende, og pak voksen godt omkring den.
- Herefter ruller du lyset. Tryk ikke for meget og vær opmærksom på at trykket er jævnt, så lyset ikke bliver rullet skævt.
- Klip enden af og dit lys er klar til brug.
Sådan sammensætter du dekorationen
Til dekorationen skal du ud over dine lys bruge: 10-20 æggeskaller, lige så mange perlehyacinter, et par vibeæg, lim og limpistol, evt. elefantsnot, en stor tallerken, guldelementer som de hyggelige hjemmemalede høns købt brugt.
Rengør alle dine æggeskaller grundigt. Lim dem sammen med limpistol, så de passer til størrelsen af din tallerken. Brug de største æg i midten og hæv dem op i forhold til siderne. Brug eventuelt elefantsnot til at sætte æggene fast på tallerkenen – så kan det nemt fjernes igen. Plant perlehyacinterne ud i de fleste af æggeskallerne, og vibeæg i nogle stykker. Placer lysene i hver sin æggeskal, og vær opmærksom på, at de ikke brænder blomsterne der omkring.
Det tager perlehyacinterne 3-5 dage at springe ud ved stuetemperatur.
De gamle høns er prikken over i’et, og det er naturligvis guldhøns. Jeg har fundet dem brugt og spraymalet (guide kommer snart!). Genbrugsbutikkerne bugner for tiden af gammelt påskepynt, så der er gode muligheder for at give dine dekorationer ekstra stemning og personlighed.
______________
Har du kommentarer til mine dekorationer til påske, er du meget velkommen til at skrive en besked i kommentarfeltet herunder – det er så hyggeligt at høre fra jer.
♥ Find mere inspiration og kreativitet på min Instagram eller Pinterest profil, hvor jeg løbende lægger hyggelige idéer og projekter ind ♥